Upravljanje parkiralištima

Od 2005. godine Krakom d.o.o. obavlja nadzor nad parkiranjem vozila na javnim parkiralištima s naplatom na području Grada Krapine te organizira i provodi naplatu parkiranja u skladu s Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Krapine koju donosi Gradsko vijeće Grada Krapine.

 

Primjeni odluke o naplati parkiranja prethodilo je uređenje više parkirališnih površina na području Grada Krapine a pred Gradskim vlastima je konstantan zadatak iznalaženje prihvatljivih rješenja za nove prostore i lokacije parkirališta. Nakon uređenja komunalne infrastrukture u strogom centru gradske jezgre Grada Krapine predviđen je smanjeni broj parkirališnih mjesta s ciljem da centar grada u budućnosti bude uređen po principu šetnice. Zbog novog uređenja parkirališta s naplatom u centru, Gradsko vijeće Grada Krapine je dana 14.06.2016. godine usvojilo novu Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Krapine.

Naplata parkiranja

Odlukom su određene parkirališne zone, vremensko ograničenje trajanja parkiranja i naplate, uvjeti korištenja javnih parkirališta s naplatom, vrste parkirališnih karata i način njihova korištenja te uvjeti parkiranja na rezerviranim parkirališnim mjestima kao i nadzor nad parkiranjem.

Javna parkirališta s naplatom svrstana su u 3 parkirališne zone po kategorijama i označene bojom i to:

  • Parkirališta 1. zone – crvena boja: Ulica dr. Ljudevita Gaja, Trg Ljudevita Gaja, Magistratska ulica sa ukupno 67 parkirališnih mjesta:
  • Parkiranje je ograničeno na 120 minuta, cijena satne parkirne karte je 5,00 kn a dnevne karte (24 sata) je 50,00 kuna. Naplata se vrši u dane ponedjeljak – petak od 7:00 do 17:00 sati a subotom od 7:00 do 14:00 sati;

 

  • Parkirališta 2. zone – žuta boja: Trg dr. Mirka Dražena Grmeka, Ulica Hrvatskih branitelja (kod kuće Sučić trokut), Ulica Hrvatskih branitelja (vrtić), Ulica Ivana Rendića sa ukupno 126 parkirališnih mjesta:
  • Parkiranje je ograničeno na 180 minuta, cijena satne parkirne karte je 3,00 kn a dnevne karte (24 sata) je 30,00 kuna. Naplata se vrši u dane ponedjeljak – petak od 7:00 do 17:00 sati a subotom od 7:00 do 14:00 sati;

 

  • Parkirališta 3. zone – zelena boja: Ulica Frana Galovića (kod FINA-e), Ulica Frana Galovića (kod željezničkog kolodvora) Ulica Hrvatskih branitelja (kod Hušnjakova) sa ukupno 268 parkirališnih mjesta:
  • Parkiranje nije ograničeno, cijena jednog sata parkiranja je 2,00 kn a cijena dnevne karte (24 sata) je 20,00 kuna. Naplata se vrši u dane ponedjeljak – petak od 7:00 do 17:00 sati a subotom od 7:00 do 14:00 sati (osim kod Hušnjakova);
  • Izuzev od navedenih parkirališta, na parkiralištu u Ulici Hrvatskih branitelja kod Hušnjakova organizirano je i parkiralište za autobuse s cijenom na dnevnoj bazi u iznosu od 50 kn. Naplata parkiranja na parkiralištu kod Hušnjakova vrši se u dane ponedjeljak – nedjelja od 7:00 do 17:00 sati.

 

Plaćanje parkiranja moguće je ostvariti kupnjom parkirališne karte na  8 parkirnih automata i mobilnim uređajem (m-parking) a satna ili dnevna karta može se preuzeti i neposredno na parkiralištu kod ovlaštene službene osobe zadužene za naplatu parkinga.

 

M-PARKING SMS brojevi za plaćanje parkirališne karte putem mobitela:

  1. zona: 708491
  2. zona: 708492
  3. zona: 708493

 

Osobe s invaliditetom koje na vozilu imaju međunarodnu oznaku za invalide odnosno istaknut važeći znak pristupačnosti imaju pravo parkirati bez plaćanja naknade i bez vremenskog ograničenja na posebno obilježenim mjestima rezerviranim za parkiranje osoba s invaliditetom.   Osobama s invaliditetom Odlukom je omogućeno i parkiranje na parkirališnim mjestima koja nisu posebno obilježena kao mjesta rezervirana za parkiranje vozila s invaliditetom u trajanju  od maksimalno 2 sata bez naknade, prema uvjetima propisanim Odlukom.

Odlukom je također definirano da su naplate parkiranja oslobođena službena vozila Ministarstva unutarnjih poslova, hitne pomoći, vatrogasna vozila i vozila Hrvatske vojske.

 

Stanari ulica na području zona u kojima se naplaćuje parkiranje i pravne osobe koje imaju sjedište unutar tog područja mogu koristiti povlaštene uvjete parkiranja propisane Odlukom uz predočenje potrebne dokumentacije za korištenje povlaštene parkirališne karte.

 

DOKUMENTI VEZANI ZA PARKING

ZAKONI, PROPISI I PRAVILNICI ZA DJELATNOST:
UPRAVLJANJE PARKIRALIŠNIM MJESTIMA I NAPLATA PARKIRANJA NA PODRUČJU GRADA KRAPINE