Upravljanje parkiralištima

Od 2005. godine Krakom d.o.o. obavlja nadzor nad parkiranjem vozila na javnim parkiralištima s naplatom na području Grada Krapine te organizira i provodi naplatu parkiranja u skladu s Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Krapine koju donosi Gradsko vijeće Grada Krapine.

 

Primjeni odluke o naplati parkiranja prethodilo je uređenje više parkirališnih površina na području Grada Krapine a pred Gradskim vlastima je konstantan zadatak iznalaženje prihvatljivih rješenja za nove prostore i lokacije parkirališta. Nakon uređenja komunalne infrastrukture u strogom centru gradske jezgre Grada Krapine smanjen je broj parkirališnih mjesta s ciljem da centar grada u budućnosti bude uređen po principu šetnice. Zbog novog uređenja parkirališta s naplatom u centru, Gradsko vijeće Grada Krapine je dana 14.06.2016. godine usvojilo novu Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Krapine.

Naplata parkiranja

Odlukom su određene parkirališne zone, vremensko ograničenje trajanja parkiranja i naplate, uvjeti korištenja javnih parkirališta s naplatom, vrste parkirališnih karata i način njihova korištenja te uvjeti parkiranja na rezerviranim parkirališnim mjestima kao i nadzor nad parkiranjem.

Javna parkirališta s naplatom svrstana su u 3 parkirališne zone po kategorijama i označene bojom i to:

 • Parkirališta 1. zone – crvena boja: Ulica dr. Ljudevita Gaja, Trg Ljudevita Gaja, Magistratska ulica sa ukupno 67 parkirališnih mjesta:
 • Parkiranje je ograničeno na 120 minuta, cijena satne parkirne karte je 0,70€ (5,27 kn), a dnevne karte (24 sata) je 6,64 € (50,03 kn). Naplata se vrši u dane ponedjeljak – petak od 7:00 do 17:00 sati a subotom od 7:00 do 14:00 sati;

 

 • Parkirališta 2. zone – žuta boja: Trg dr. Mirka Dražena Grmeka, Ulica Hrvatskih branitelja (kod kuće Sučić trokut), Ulica Hrvatskih branitelja (vrtić), Ulica Ivana Rendića, Ulica Andrije Hebranga, Ulica Miroslava Krleže (kod groblja) sa ukupno 176 parkirališnih mjesta:
 • Parkiranje je ograničeno na 180 minuta, cijena satne parkirne karte je 0,40 € (3,01 kn), a dnevne karte (24 sata) je 3,98 € (29,99 kn). Naplata se vrši u dane ponedjeljak – petak od 7:00 do 17:00 sati a subotom od 7:00 do 14:00 sati, osim na parkiralištima u Ulici Andrije Hebranga i Ulici Miroslava Krleže (kod groblja) gdje se naplata vrši u dane ponedjeljak – petak od 7:00 do 14:00 sati ;

 

 • Parkirališta 3. zone – zelena boja: Ulica Frana Galovića (kod FINA-e), Ulica Frana Galovića (kod željezničkog kolodvora) Ulica Hrvatskih branitelja (kod Hušnjakova) sa ukupno 268 parkirališnih mjesta:
 • Parkiranje nije ograničeno, cijena jednog sata parkiranja je 0,30 € (2,26 kn), a cijena dnevne karte (24 sata) je 2,65 € (19,97 kn). Naplata se vrši u dane ponedjeljak – petak od 7:00 do 17:00 sati a subotom od 7:00 do 14:00 sati (osim kod Hušnjakova);

 

 • Izuzev od navedenih parkirališta, na parkiralištu u Ulici Hrvatskih branitelja kod Hušnjakova organizirano je i parkiralište za autobuse s cijenom na dnevnoj bazi u iznosu od 6,64 € (50,03kn). Naplata parkiranja na parkiralištu kod Hušnjakova vrši se u dane ponedjeljak – nedjelja te praznicima od 7:00 do 17:00 sati. Cijena parkirne karte nedjeljom i praznicima iznosi 1,35 €/sat (10,17 kn/sat)

 

 • Konverzija kune u eure preračunava se po fiksnom tečaju 1 euro=7,53450kn

 

Plaćanje parkiranja moguće je ostvariti kupnjom parkirališne karte na  8 parkirnih automata i mobilnim uređajem (m-parking) a satna ili dnevna karta može se preuzeti i neposredno na parkiralištu kod ovlaštene službene osobe zadužene za naplatu parkinga.

 

M-PARKING SMS brojevi za plaćanje parkirališne karte putem mobitela:

 1. zona: 708491
 2. zona: 708492
 3. zona: 708493

 

 

Tijekom mjeseca veljače 2019. godine društvo Krakom d.o.o. nabavilo je 5 novih parkirnih aparata radi osiguranja kvalitetnog  obavljanja povjerene komunalne djelatnosti upravljanja parkirališnim mjestima, naplati i parkiranju na području Grada Krapine.  U skladu s Odlukom Gradskog vijeća Grada Krapine postavljen je i parkirni aparat  kod gradskog groblja za parkirališne prostore u Ulici Andrije Hebranga i Ulici Miroslava Krleže. Na ovim parkiralištima naplata se vrši  od ponedjeljka do petka u vremenu od 07-14 sati prvenstveno zbog toga da se osigura parkirališni prostor bez naplate za potrebe sprovoda na gradskom groblju koji se organiziraju iza 14 sati.

Na svim aparatima su istaknute upute o načinu plaćanja parkirališnih karti kao i uvjeti parkiranja po zonama.

Osobe s invaliditetom koje na vozilu imaju međunarodnu oznaku za invalide odnosno istaknut važeći znak pristupačnosti imaju pravo parkirati bez plaćanja naknade i bez vremenskog ograničenja na posebno obilježenim mjestima rezerviranim za parkiranje osoba s invaliditetom.   Osobama s invaliditetom Odlukom je omogućeno i parkiranje na parkirališnim mjestima koja nisu posebno obilježena kao mjesta rezervirana za parkiranje vozila s invaliditetom u trajanju  od maksimalno 2 sata bez naknade, prema uvjetima propisanim Odlukom.

Odlukom je također definirano da su naplate parkiranja oslobođena službena vozila Ministarstva unutarnjih poslova, hitne pomoći, vatrogasna vozila i vozila Hrvatske vojske.

 

Stanari ulica na području zona u kojima se naplaćuje parkiranje mogu koristiti povlaštene uvjete parkiranja propisane Odlukom uz predočenje potrebne dokumentacije za korištenje povlaštene parkirališne karte.

DOKUMENTI VEZANI ZA PARKING

ZAKONI, PROPISI I PRAVILNICI ZA DJELATNOST:
UPRAVLJANJE PARKIRALIŠNIM MJESTIMA I NAPLATA PARKIRANJA NA PODRUČJU GRADA KRAPINE

Skip to content