Groblje i pogrebne usluge

Povijest

Već prilikom samog osnivanja društva Krakom d.o.o., Rješenjem o osnivanju od dana 30.06.1956. godine, općinsko vijeće odredilo je da novoosnovana komunalna tvrtka obavlja i poslove vezane uz pogrebne djelatnosti.

Stari zapis iz davne 1639. godine govori da se prvo krapinsko groblje nalazilo oko nekadašnje stare župne crkve (na mjestu gdje je 1903. godine sagrađena današnja župna Crkva svetog Nikole biskupa Krapina), no gradske su ga vlasti odlučile zatvoriti jer je s vremenom postalo premalo.

Od 06.07.1859. godine ukop mještana vrši se na novoj lokaciji groblja,  na mjestu gdje se ono i danas nalazi.

Nekad se pokojnika iz kuće žalosti nosilo do groblja u pogrebnoj povorci dok nije izgrađena današnja zgrada mrtvačnice iz koje su se ispraćaji na vječni počinak počeli obavljati u rujnu 1982. godine.

Gradsko groblje danas

Pogrebna djelatnost danas se obavlja na adresi Ulica Andrije Hebranga l, Krapina gdje je smještena zgrada mrtvačnice.

Gradsko groblje Krapina čine dvije različite cjeline:

  • staro povijesno i zaštićeno groblje na kojeg se nastavlja noviji dio iznad starog zaštićenog groblja čija je specifičnost raspored grobnih mjesta bez određenog plana gradnje
  • novi dio groblja koji se proširuje sjeverno prema planu gradnje u pravcu naselja Trški Vrh, a gradnja je u stilu redova grobnih mjesta izgledom slično izgrađenom na južnom dijelu groblja.

 

U poslove upravljanja i gospodarenja grobljem spadaju: dodjela grobnih mjesta, uređenje, održavanje i rekonstrukcija groblja, zgrade mrtvačnice i drugih pripadajućih objekata, organizacija sprovoda, prijevoz i ukop pokojnika, vođenje očevidnika o ukopu umrlih osoba, raspolaganje napuštenim grobovima i grobnicama, iskop i prijenos mrtvih, te druge mjere vezane uz groblje u što, između ostalog, spada redovno održavanje čistoće staza, pražnjenje košara za otpatke, košnja trave, održavanje raslinja i sl.

 

Radnici na održavanju i uređenju groblja sa svojim uslugama stoje na raspolaganju vlasnicima grobnih mjesta i građanima za poslove uređenja grobova koje mogu naručiti u upravi groblja.

ZAKONI, PROPISI I PRAVILNICI ZA DJELATNOST: UPRAVLJANJE GROBLJEM I POGREBNI POSLOVI

Skip to content