Dan planete Zemlje, 22. travnja 2019. godine

22. travnja 2019. godine, blagdan je Uskrsnog ponedjeljka, misnim obredima slavi se Kristovo uskrsnuće, pobjeda života nad smrću nakon Isusove žrtve za iskupljenje svih grešnika.

Na Uskrsni ponedjeljak, u sjeni kršćanskog blagdana obilježava se Dan planete Zemlje 2019. godine.

Poznate su nam namjere i ciljevi obilježavanja Dana planete Zemlje, svake godine ponovno se ukazuje na probleme ekosistema i rastućeg zagađenja naseljenih mjesta, zagađenja slatkih voda i mora, zraka, prirodnog okoliša…

Aktualiziranim problemom zaštite okoliša provedbom smjernica EU projekata o održivom gospodarenju otpadom sada se bave sve strukture društva, svakodnevno slušamo edukativne vijesti o postupanju s otpadom, o mjerama i zacrtanim ciljevima za smanjenje otpada koji se odlaže u prirodu savjesnim odvajanjem, sortiranjem i ekološkim postupanjem s otpadom.

Iz dosadašnjeg iskustva polučili smo spoznaju da čovjek kao inteligentno biće neminovno stvara otpad ali, čast ekološki osviještenim pojedincima, teško ili nikako ne priznaje tu činjenicu. Odbačenih i nepotrebnih stvari, otpada i smeća pokušavamo se riješiti na niz neprihvatljivih i štetnih načina. Izbjegavaju se kontrolirani sustavi odvojene predaje otpada, neodgovorno se postupa sa odbacivanjem otpada u namjenske spremnike na eko-otocima te tako i eventualno iskoristiv otpad postaje neupotrebljiv. Otpad se nesavjesno odbacuje i u prirodu što za sobom povlači uklanjanje istog na teret poreznih obveznika.

Još uvijek do naše svijesti u dovoljnoj mjeri ne dopiru alarmantna upozorenja svjetskih stručnjaka zaštite okoliša o prijetnjama koja će uslijediti klimatskim promjenama i globalnim zatopljenjem. Naše vode i mora puna su plastičnog otpada, ugrožen je životinjski i biljni svijet. Slušali smo i kataklizmičke opise snimljene ‘crne rupe’ u sunčevom sustavu!

Naša planeta za sada sve podnosi, znamo li do kada? Kakvu je ostavljamo našoj djeci i unucima? Jesmo li svjesni upozorenja učestalih prirodnih katastrofa u svijetu? Scenarija nakon kojeg ne bismo imali Uskrsnog ponedjeljka?!!

Zato počnimo od sebe, malim koracima promišljati o svojim postupcima sa otpadom kojeg stvorimo!

Čuvajmo naš okoliš, reciklirajmo otpad, odvajajmo iskoristivi otpad, kompostirajmo biorazgradivi otpad, oporabimo i obnovimo stare odbačene, ‘nepotrebne’ stvari iz našeg kućanstva…smjernice su za očuvanje prirode i za smanjenje količina otpada.

Educirajte se o pravilnom postupanju s otpadom na web stranici društva Krakom d.o.o. kao i na  web stranici https://zelena.krapina.hr/ gdje možete saznati sve o projektu „Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine te Općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko, Radoboj i Hum na Sutli KK.06.3.107.0044.“

Čuvajmo naš okoliš!

Vaš Krakom