Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2018. godine [20 04 2018]
Vaš Krakom
Poštovani sugrađani, dragi naši korisnici usluga upućujemo Vam par riječi uz Dan planeta Zemlje:

„Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirodnih resursa te kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.
Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.“


Taj nas dan aktivisti udruga za zaštitu okoliša i prirode brojnim aktivnostima i angažmanom potiču da promišljanjima ojačamo svijest prema prirodnom okolišu. Da li smo svjesni da “zemlju nismo naslijedili od pradjedova, već posudili od naših unuka”! Kakvu je ostavljamo u nasljeđe našoj djeci i unucima?? Čovjekovo izravno ili neizravno unošenje tvari ili energije u okoliš uzrokuje pogubne posljedice na uvjete života biljnog i životinjskog svijeta, ugrožava ljudsko zdravlje te uzrokuje nesagledive klimatske promjene. Svi smo skloni vjerovati da se to događa tamo, nekom drugom, no događa se svima, sada i ovdje! Krajnje je vrijeme da se počnemo odgovornije ponašati prema prirodi.

Čuvajmo naš okoliš, reciklirajmo otpad, odvajajmo iskoristivi otpad, kompostirajmo biorazgradivi otpad, oporabimo i obnovimo stare odbačene, ‘nepotrebne’ stvari iz našeg kućanstva…smjernice su za očuvanje prirode, smanjenje količina otpada a naročito radi smanjenja količina otpada koji završi odložen u tlo na odlagalištima otpada ili odbačen u prirodni okoliš na divljim odlagalištima.


Zapitamo li se ikada kako se ponašamo s kućnim otpadom ili sa stvarima koje nam više ne trebaju?! Riješimo li se toga bez razmišljanja o održivosti našeg okoliša i posljedica koje će odbačene stvari uzrokovati prirodi i našoj planeti Zemlji onečišćenjem i zagađenjem tla, vodnih resursa, zraka??

Koristite li raspoložive resurse koje su Vam omogućili Vaš Grad i Vaše Općine i stavili Vam na raspolaganje: zelene kante, „eko – otoke“, reciklažno dvorište?

Mijenjajmo našu svijest, mijenjajmo odnos prema prirodi, razmišljajmo „ekološki“ svih 365 dana u godini! Svaka naša odluka o postupanju s otpadom na održiv način bit će doprinos za zdravije, čišće i nezagađene prirodne resurse.

Naša je trajna obveza čuvati okoliš, očistiti Zemlju od onečišćenja, reciklirati sav nastali otpad, kompostirati biorazgradivi otpad
jer čist, uredan i zelen okoliš uljepšava naš život. Samo takvim ponašanjem našim ćemo unucima u nasljeđe bez srama ostaviti očuvanu i zdravu prirodu.

A priroda sve pamti i podnosi nam svoje račune. Prestanimo je iskušavati da ne izazovemo njezin „bijes“! Omogućimo joj da nam se smiješi vedrim, sunčanim danima.